Lassi to jeden z najpopularniejszych napojów indyjskich. Tak samo kochany przez Hindusów jak i turystów, jest częstym dodatkiem do dań curry, a i sam w sobie stanowi dobrą przekąskę lub deser. W upalne dni doskonale orzeźwia! Ma też właściwości łagodzące – to dla osób bardziej wrażliwych na pikanterię indyjskich potraw.

Tradycyjnie przyrządza się go z jogurtu (w Indiach lub na Sri Lance jest to często Curd – gęsty jogurt z mleka bawolego) oraz rozmaitych dodatków. W mieście Jaipur jest malutka knajpka, która słynie z wyrobu tradycyjnego Lassi. Curd dowożą do niej na skuterach – w wielkich, glinianych misach. Samo Lassi również podawane jest w glinianych kubeczkach.

IMG_1498

IMG_1493

Lassi może być zarówno na słono, jak i na słodko.

Wersja posolonego Lassi bywa czasami pikantna – Lankijczycy dodają do jogurtu odrobinę chilli. Z kolei w Indiach w słonym Lassi często pływa kminek.

Do słodkiego Lassi podczas robienia dodaje się wody różanej.

Sweet Lassi może być po prostu posłodzonym jogurtem z dodatkiem kardamonu, ale można je również zmiksować ze świeżymi owocami. Tak powstaje nasza ulubiona wersja – Mango Lassi. Jest to koktajl na bazie jogurtu i wody różanej, z dużą ilością zmiksowanego miąższu mango.

Samo przyrządzenie Mango Lassi jest bardzo proste! Wystarczy parę składników:

  • Dojrzałe mango – np 2 duże sztuki
  • Jogurt naturalny lub jogurt grecki – 250ml (można dodać też maślankę)
  • Miód (jeśli mango nie jest wystarczająco słodkie) – 1, max 2 łyżki
  • Dla wzmocnienia zapachu można dodać wodę różaną (1/3 szklanki)
  • Jeśli nie macie wody różanej, a chcecie trochę urozmaicić deser, polecamy kilka kropel zapachu migdałowego lub rumowego (to już wersja mocno europejska)

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Mango obieramy, usuwamy pestkę i włókna. Wszystko dokładnie razem miksujemy blenderem – i gotowe! Podajemy od razu po przygotowaniu.

IMG_4558W restauracjach (szczególnie w Europie) chętnie sięgają po zamienniki prawdziwego mango. W marketach w Indiach i na Sri Lance można kupić zarówno koncentraty, jak i esencję mango. Parę kropel dodanych do 100ml jogurtu lub maślanki da nam mocno wyczuwalny smak. Całkiem dobry, choć nie można go porównywać do Mango Lassi z prawdziwych owoców 🙂_MG_7028